Een beginnersgids voor ChatGPT: prompts, priming en persona’s

#Blog ∙ 25 apr 2023 ∙ 2min

ChatGPT is een indrukwekkende tekstgenerator gemaakt door OpenAI, gebaseerd op de GPT-4 architectuur. Het is ontworpen om gesprekken na te bootsen en allerlei taken te doen. In deze korte gids behandelen we drie belangrijke onderdelen voor beginners: prompts, priming en persona’s.

  1. Prompts Een prompt is een vraag of opdracht waarmee je het gesprek met ChatGPT start. Je kan een prompt zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Het model reageert op basis van de prompt en wat het weet.

Voorbeeld: Jij: “Wat is de hoofdstad van Nederland?” ChatGPT: “De hoofdstad van Nederland is Amsterdam.”

  1. Priming Priming is een techniek waarbij je de context of instructies in je prompt versterkt om een beter antwoord van ChatGPT te krijgen. Dit helpt het model om de gewenste reactie te geven.

Voorbeeld: Jij: “In makkelijk Nederlands, leg uit wat fotosynthese is.” ChatGPT: “Fotosynthese is een proces waarbij planten zonlicht gebruiken om eten te maken. Ze nemen water en koolstofdioxide op en veranderen dit in suikers en zuurstof met behulp van zonlicht.”

  1. Persona’s Een persona is een denkbeeldig karakter dat je aan ChatGPT kan geven om een bepaalde rol te spelen. Dit helpt het model om op een bepaalde manier te reageren, bijvoorbeeld als een expert in een bepaald vakgebied.

 

 

Voorbeeld: Jij: “Je bent een geschiedenisleraar. Vertel me over de Nederlandse Gouden Eeuw.” ChatGPT: “De Nederlandse Gouden Eeuw was een periode in de 17e eeuw waarin Nederland heel rijk en machtig werd. Dit kwam door de groeiende handel, scheepvaart en kunst. Beroemde schilders zoals Rembrandt en Vermeer maakten tijdens deze periode hun meesterwerken.”

Hier zijn wat tips om het meeste uit ChatGPT te halen:

  1. Wees duidelijk in je prompts: Heldere en specifieke vragen of opdrachten helpen ChatGPT om precieze en relevante antwoorden te geven.
  2. Probeer verschillende aanpakken: Als je niet blij bent met het antwoord, kan je de vraag op verschillende manieren stellen of meer context toevoegen.
  3. Geef een context bij persona’s: Zorg ervoor dat je genoeg achtergrondinformatie en context geeft als je een persona aan ChatGPT geeft.

Samengevat is ChatGPT een indrukwekkende tekstgenerator die je kan gebruiken voor allerlei dingen. Door goed gebruik te maken van prompts, priming en persona’s, kan je betere en passende antwoorden krijgen. Experimenteer en pas je vragen aan om het meeste uit je gesprekken met ChatGPT te halen. Veel plezier met het ontdekken van de mogelijkheden en het voeren van leuke gesprekken met deze geweld